dimecres, 10 de desembre del 2008

ENIGMA 4


Perquè salta la moneda?
Expliqueu el que ha passat amb la moneda i l'ampolla, i quina és l'explicació.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Hem posat una ampolla de vidre al congelador durant mitja hora, i llavors quan l'hem tret l'hem tapada amb un moneda de 2 euros i hem vist que a causa del vapor que s'en despren la moneda salta.
Aquest efecte és degut a que, en treure l’ampolla del congelador, l’aire que està al seu interior està a una temperatura molt baixa, igual que l'ampolla. Al col·locar la moneda sobre la boca de l’ampolla, estem tapant-la i impedint que entri o surti l’aire. Quan passen uns minuts, com la temperatura de l’habitació és més alta, l’ampolla comença a escalfar-se i també ho fa l’aire del seu interior. L’augment de temperatura de l’aire contingut en la botella suposa també un augment de la seva pressió, fins que és suficientment alta per fer saltar la moneda i deixar escapar una mica d’aire
La moneda seguirà saltant a intervals cada cop més llargs, mentres que l’augment de temperatura de l’aire de l’interior provoqui un augment de pressió suficient per fer-la saltar.

Dani,Ariadna.

Anònim ha dit...

Quan s'introduïx l'ampolla en el congelador s'ompli d'aire fred. AL treure l'ampolla a la temperatura ambient, l'aire de l'interior s'escalfa i tendeix a ocupar més volum, pel que intenta sortir de l'ampolla pel lloc que li resulti més fàcil. Com la pressió deguda a l'aire que actua per sota de la moneda és major que la pressió que exerceix la moneda (deguda al seu pes) i la pressió atmosfèrica exterior a l'ampolla, l'aire de l'ampolla s'escapa aixecant la moneda, la qual sembla donar petits salts. Cal mullar la moneda perquè l'aigua que la impregna actuï segellant els possibles intersticios que quedarien entre la superfície de la moneda (que no és completament plana) i la de la boca de l'ampolla.


miquel i pau

Anònim ha dit...

Soc l'alvaro piera, bé sobre l'experiment de la moneda he pogut observar, que durant uns minuts, la moneda, donava petits saltirons sobre la boca de l'ampolla. Suposu que això passaper el fet que, al treure l'ampolla del congelador, l'aire que està en el seu interior està a una temperatura molt baixa, igual que l'ampolla i al col·locar la moneda sobre la boca de l'ampolla, estem tapant-la i impedint que entri o surti aire. Quan passen uns minuts, com la temperatura de l'habitació és més alta, l'ampolla comença a escalfar-se i també ho fa l'aire del seu interior llavors augmenta la temperatura de l'airede dins de l'ampolla i suposu que també augmenta la seva pressió, fins que és suficientment alta per a fer saltar la moneda i deixar escapar una miqueta d'aire.

Anònim ha dit...

L'ampolla congelada, al estar exposada a una temperatura ambient, les partícules de l'aire adquireixen energia cinètica i produeixen xocs (es a dir, pressió) contra les parets i el tap de l'ampolla. D'aquesta manera, la moneda anira saltant ritmicament fins que la pressió atmosfèrica i la de dins de l'ampolla s'equilibren.

Anònim ha dit...

hola som el david algar i el marc sanz ara us explicarem perquè la moneda salta.
Com que a treure la ampolla congelada del congelador, l'aire que hi havia dintre, estava a una temperatura molt freda i per tant estava comprimit.
Quan l'hem portat a l'habitacíó com que la temperatura ambient es més elevada que el de la botella, l'aire de dintre s'ha expandit i a anat cap a dalt.
D'aquesta forma l'aire a tingut que trobar un lloc per sortit, i d'aquesta manera a tingut que aixecar la moneda.

Anònim ha dit...

Daniel Muñoz i JOan Barenys

L'ampolla en el congelador s'ompli d'aire molt fred. AL treure l'ampolla, l'aire exterior, a major temperatura, escalfa l'ampolla i l'aire que està atrapat en el seu interior. A l'escalfar-se l'aire en l'interior de l'ampolla augmenta la pressió interna i l'aire escapa per la boca de l'ampolla, aixecant la moneda que dóna petits salts

Anònim ha dit...

hola, Marta soc Adria Gomez suau i man enviat una samarreta del concurs aquell que em fer sobre la ciencia.

Marta Serrat ha dit...

Us felicito!
Excepte uns quants que no han fet cap comentari, la resta ho heu fet molt bé! Enigma resolt!

Anònim ha dit...

k divertit ;)