dimecres, 3 de desembre del 2008

El CERN

Sabeu què és el CERN? Segur que n'heu sentit parlar, almenys us sonarà el nom. Anem a veure qui són i què fan i per què. Podeu posar els vostres comentaris quan hagiu resolt l'enigma 3.

17 comentaris:

Marta Serrat ha dit...

Vinga, va, una mica d'ajuda!
Us poso un document amb la informació que necessiteu:

Las tripas del LHC
26 09 2008

web.jpg

Coincidiendo con el inicio de curso, de repente, los periódicos, radios y televisiones se liaron a hablar de física de altas energías, de hadrones que chocan violentamente, de reproducción a pequeña escala de las condiciones existentes una billonésima de segundo después del Big Bang, de potenciales agujeros negros que se terminarían tragando la Tierra… Y es que en Ginebra echaba a andar una gigantesca máquina, el LHC (Large Hadron Collider o Gran Colisionador de Hadrones), capaz de realizar experimentos imposibles hasta la fecha. Con todo esto, y con menor o peor fortuna, todo el mundo tiene una idea aproximada de lo que es el LHC, pero… ¿cómo es realmente?, ¿qué es un hadrón?, ¿qué es un “bunch” de protones?, ¿cuántas colisiones se producen por segundo?… A todas estas preguntas (y a muchas más) se puede encontrar respuesta en la excelente web diseñada y mantenida por Ramón Cid Manzano, profesor de Física y Química del IES de Sar, A Coruña (Primer Premio de Materiales Interactivos de la 9º Edición de Ciencia en Acción). Además, Ramón logra explicar todo esto recurriendo únicamente a la física que se estudia en el Bachillerato.

Imprescindible si de verdad quieres acercarte a las tripas del LHC.

Dirección web: http//www.lhc-closer.es

Ara no teniu excusa, espero els vostres comentariis.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

El Cern és el centre d'investigació en el qual fa anys que trevallen en el projecte d'acceleració de molècoles per a poder separar els atoms i veure de que es formen els neutrons, electrons i protons i així saber com es va crear la terra o l'univers dentre d'altres enigmes.

Stephen Hawking va dir que es podia produir un forat negre.


miquel molons i pau (algun troç)

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Hola som en David Algar i en MArc Sanz.
El CERN és l'insitud de física molecular més gran del món.
Es dedica a fer experiments mb les mol·lècules.
Hi ha un circuït on s'augmenta la velocitat dels àtoms i llavors els fan xocar, per veure en cuantes parts es descomposa.
Està situat a 100m sota terra entre la frontera de França i Suïssa.

Anònim ha dit...

El cern és el laboratori de Física de partículas més gran del món. Està situat a Ginebra. La seva funció principal és proporcionar el seu complex d'acceleradors i altres infraestructures per la investigació en la Física d'Altes tecnologies.El seu principal objectiu és saber més sobre l'univers i esbrinar, a partir de l'accelerador de partículas, les partícules que formen la constitució de l'àtom.

Dani,Ariadna.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

El acuerdo que estableció el nacimiento del CERN fué firmado el 29 Septembro de 1954. De los iniciales 12 firmantes de este acuerdo, el número ha crecido hasta los actuales 20 estados miembros.

Su principal función es proporcionar su complejo de aceleradores y otras infraestructuras para la investigación en la Física de Altas Energías. Numerosos experimentos han sido llevados a cabo en el CERN a través de colaboraciones internacionales.

En el CERN trabajan diariamente unas 2600 personas. Además, alredor de unos 8000 científicos y ingenieros (pertenecientes a unas 500 instituciones y 80 nacionalidades), trabajan en experimentos operados en el CERN.

Anònim ha dit...

El CERN és una organització qeu treballa per tal de descubrir els misteris de l'Unievers.
El seu últim treball, i segurament el més important fins ara, ha sigut el LHC (Gran Colisionador de Hadrons)que intenta recrear l'univers úna biolonèsima part de segon després del Big Bang. Aixó preten aconseguir-ho a partir dels xocs de partícules a gran velocitat.

Anònim ha dit...

ÁLVARO PIERA LÓPEZ
El CERN és Organitzación Europea per l'Investigació nuclear. La veritat es que mai n'havia sentit a parlar d'aquesta organització però segons el que he llegit és el major laboratori d'investigació de partícules a nivell mundial. Actualment està treballan en un accelerador de partícules encara més bó que el que tenien abans i el primer intent va sortir amb ecxit. Aquest accelerador de partícules es la màquina més gran que s'ha construit i el que pretenen fer amb aquesta màquina, és descubrir el esquiu bosón de Higgs. Bé Marta això es l'únic que et puc dir del CERN :)

Anònim ha dit...

L'acord que va establir el naixement del *CERN va ser signat el 29 Septembre de 1954. Dels inicials 12 signants d'aquest acord, el nombre ha crescut fins als actuals 20 estats membres.



La seva principal funció és proporcionar el seu complex d'acceleradors i altres infraestructures per a la investigació en la Física d'Altes Energies. Nombrosos experiments han estat portats a terme en el *CERN a través de col·laboracions internacionals.



En el *CERN treballen diàriament unes 2600 persones. A més, al voltant d'uns 8000 científics i enginyers (pertanyents a unes 500 institucions i 80 nacionalitats), treballen en experiments operats en el *CERN

Anònim ha dit...

Joan Barenys i Daniel Muñoz

Què és?
CERN, l'Organització Europea d'Investigacions Nuclears, és un dels més gran del món i més respectats centros de recerca científica.

El seu negoci és fonamental a la física, la recerca del que l'Univers està fet i com funciona

quin es el seu objectiu?

-->en la Investigació: La recerca i la recerca de respostes a les preguntes sobre l'Univers

--> en la Tecnologia: Foment de les fronteres de la tecnologia

--> en Col·laboradors: apropar les nacions a través de la ciència

-->en la Educació: la formació dels científics del matí

Anònim ha dit...

.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Sóc en J. Prim.
El Cern és el laboratori de particules més gran del món. Està situat a Ginebra, entre França i Suiza.
La seva principal funcio es proporcionar un conjunt d'acceleradors i altres infrastructures per a estudiar la fisica de altes energies.
Ara tenen un projecte, e LHC (Large Hadron Collider, que és un tub de més de 27Km en el qual volen fer col·lisionar protons

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Bon dia martona! hem presento altre vegada ja m'ha explicat l'Adrià Vilches que us prenieu a l'Ababalà els meus comentaris en el teu blog. Com ja et vaig comentar una vegada la meva ampatia sobre els Gorilas és molt gran mencanta endinssarme en el mòn de la ciència creien que soc un explorador que descubrirar el regne dels Goriles. Sempre em poso el tratge de camuflatge i un barret d'explaorador. Marta vui dirte que m'encataria que t'endinsesis am mi en aquest mòn ple de Goriles. Sisplau Marta no cregis que això és una brometa dels teus alumnes perqué no es cert jo vaig al IES Giola amb la teva filla que està molt bona i també li agraden els Goriles. Et deixu el meu messenger per si algun día "realitzes" algun descobriment magnífic dels teus. Sort amb els atoms =) Buenu ara et deixu el messenger: gorilles.amore@hotmail.com.


Asi!! ma dit la teva filla que vol venir de botellon amb mí, però li he dit que sense el teu consentiment no permetria que senborratxes. Sisplau deixa que s'emborratxi. Buenu, et deixu que els meus gorilles hem criden.

Ale, adeu! (guapa)