dilluns, 1 de desembre del 2008

ENIGMA 3

I com ja sabeu, l'enigma 3 és: es pot fer un ou dur al cim de l'Everest? Per què?
Per contestar a la pregunta, heu de buscar:
1- Quina és la pressió atmosfèrica al cim de l'Everest
2- A quina temperatura bull l'aigua en aquella pressió
3- A quina temperatura qualla un ou.
Apa, poseu els vostres comentaris seriosos sobre el tema

11 comentaris:

Anònim ha dit...

a l'eberest es pot fer un ou dur amb una olla a presió ja que el posa a una pressió més baixa i bull a una temperatura més alta però més ràpid.

Anònim ha dit...

.

Anònim ha dit...

hola, som el marc sanz i el david algar.
Sobre l'eigma aquest de l'ou, nosaltres creiem que no es pot fer un ou a dalt de l'everest, perquè l'aigua s'evaporaria avans de que l'ou qualles, l'unica manera de fer l'ou al cim de l'everest serà agafant una olla a pressió.

Anònim ha dit...

Sobre l'eigma aquest de l'ou, nosaltres creiem que no es pot fer un ou a dalt de l'everest, perquè l'aigua s'evaporaria avans de que l'ou qualles, l'unica manera de fer l'ou al cim de l'everest serà agafant una olla a pressió.

Anònim ha dit...

a l'eberest es pot fer un ou dur amb una olla a presió ja que el posa a una pressió més baixa i bull a una temperatura més alta però més ràpid.

Anònim ha dit...

Som el Dani i l'Ariadna, i opinem:
A dalt de l'Everest la pressió és més baixa i per tan l'aigua començarà a bullir abans (71ºC)i aleshores s'haurà de bullir l'ou amb un líquid més dens, com ara l'oli.
La pressió a dalt de l'Everest és de 0,3 atmosferes.
La clara començara a quallar a
60-63 ºC, i el rovell a 71ºC.

Anònim ha dit...

som en ginesta i el bassa
al cim de l'Everest – la muntanya més alta del món, situada a la serralada del Himalaia- la pressió atmosfèrica és més baixa (aproximadament d'uns 300 mm de mercuri) que a qualsevol punt de les platges mediterrànies d'uns 760 mm de mercuri. L'aigua bullirà a 81 ºC i l'ou coagularà a uns 60-63ºC, i el rovell a uns 68-70ºC. ºC

Anònim ha dit...

Al cim de l'everest (on la pressió atmosfèrica es de 300 mm de mercuri) no podriem aconseguir fer un ou dur, per que l'ou es cualla a una temperatura superior a la temperatura d'ebullició de l'aigua, i per tant `per culpa de que totes els substàncies pures comlpeixen que durnt el canvi d'estat la temperatura no varia, no es podrar arribar a fer un ou dur.

Anònim ha dit...

Hola, som el Joan i el Daniel i concluim això:

1. Quina és la pressió atmosfèrica al cim de l'Everest: aproximadament d'uns 300 mm de mercuri

2- A quina temperatura bull l'aigua en aquella pressió: 71ºC,
que és la temperatura mitjana d'ebullició de l'aigua dalt de
l'Everest, serà justet però suficient per fer l'ou dur. Però...

3- A quina temperatura qualla un ou: Doncs la temperatura no és gaire alta. La clara comença a
coagular a uns 60-63ºC, i el rovell a uns 68-70ºC.

Anònim ha dit...

Sóm en Joan P. i l'Alvaro P.
Al cim de l’Everest solament es podria bullir un ou dins d’una olla a pressió, ja que sinó el vapor debut a la baixa pressió s’escaparia molt ràpid i a l’està en una olla a pressió es que el vapor. La pressió al cim de l’Everest és d’un 238mm de mercuri. A aquesta pressió la temperatura d’ebullició de l’aigua és de 71C. Per aixó el ou no cualla i no podríem fer un ou dur, ja que el ou cualla uns 100C.

Marta Serrat ha dit...

Hola atots!
La resposta a l'enigme 3 és la següent: La majoria de llibres de 3r d'ESo (jo tenia l'any passat el de l'editorial Casals) us diran que no és possible fer un ou dur al cim de l'Everest, degut a què la pressió és més baixa, l'aigua bull a una temperatura més baixa, i no és suficient per quallar un ou.
Això és per resumir i no complicar-se la vida. Però vosaltres feu una optativa que es diu: APRENEM MÉS i no us podeu comformar amb aquesta resposta. Aquí teniu la resposta completa:
(en castellà, no he tingut moral de traduir-ho)


¿Es posible cocer un huevo en la cima del Everest?

Una creencia muy extendida es que debe responderse NO a esta pregunta y las razones son claras: el Everest tiene una altura de 8.848 m. A esa altura la presión atmosférica va a ser considerablemente inferior a la que existe a nivel del mar (760 mm). Como la temperatura de ebullición del agua depende de la presión, el agua en la cima del Everest va a hervir a una temperatura inferior a los 100 0 C. Como ésta es la temperatura requerida para que la clara y la yema coagulen, no es posible cocer un huevo en la cima del mundo. ¿Es cierta esta afirmación?… Como (casi) todo en la vida sólo en parte.Claudi Mans en su excelente libro Tortilla quemada (¡que no se lo pierda nadie!) dedica uno de los capítulos precisamente a esta cuestión. Lo que sigue es un resumen de su trabajo.

1. La presión en la cima del Everest es de unos 238 mm de mercurio. A esa presión la temperatura de ebullición del agua es de 71 0C.

2. La clara y la yema de un huevo son, químicamente, bastante diferentes. La clara consiste en una dispersión coloidal de proteínas (preferentemente albúmina) en agua. La yema contiene, además de proteínas, grasas (colesterol, lecitina).

3. La coagulación del huevo tiene lugar cuando al elevar la temperatura se rompen algunos enlaces por puente de hidrogeno pasando las proteínas de tener una configuración parecida a la de un ovillo a otra que, a modo de esponja, retiene el agua y las grasas.

4. La clara empieza a coagular a unos 60 - 63 0C y la yema a unos 68 - 70 0C. La diferente temperatura de coagulación se debe a la diferente composición química de la clara y la yema. Según parece esto ha sido minuciosamente estudiado por Richard Gadner (universidad de Oxford). Los resultados de dicha investigación pueden verse en la gráfica adjunta. En ella se puede observar que la clara coagula muy rápidamente (a los 3 min. Esto es, “un credo”) y mientras lo hace (como si de un cambio de estado se tratase) la temperatura se mantiene prácticamente constante (pequeña oscilación que se observa en la gráfica). La coagulación de la yema se produce a 68 ºC (unos 9 min después de iniciada la cocción. Esto es, “tres credos”)

En resumen SÍ que es posible cocer un huevo en la cima del Everest, aunque nos costaría algo más de tiempo. El propio Claudi Mans lo calculó primero y lo comprobó experimentalmente después, manteniendo un huevo en agua a 71 0 C. Tiempo de cocción: entre 30 y 40 min.

Us felicito perque la majoria ja ho heu descobert. (Miquel i Pau, m'heu d'esplicar com funciona una olla a pressió)
Fins dijous, bon cap de setmana llarg!