dilluns, 27 d’octubre del 2008

La nauralesa dels ossos

Som el Dani i l'Ariadna. El djous passat vam parlar de la flexiblitat i la rigidessa dels ossos. Vem apendre que fent un experiments es poden caviar aquestes propietats; per exemple, si posem un ós de xai al forn, perd flexiblitat i guanya rigidessa, en canvi si posem l'ós en vinagre durant un cert temps, passa el contrari, guanya flexiblitat i perd rigidessa, de forma que es puguès fer un nus en ell. En el primer cas es perd colagen, i es guanya fosfat de calci, i en el segon cas es guanya colagen ( propietat que aporta la flexiblitat ) i es perd fosfat de calci ( propietat que aporta la rigidessa ).

4 comentaris:

Marta Serrat ha dit...

Hola nois!
Hi ha una cosa que no heu entès bé. Probablement és perquè encara no hem corregit aquesta activitat.
Quan es fan aquests experiments amb els ossos, en cap cas es guanya res, sinó que al perdre un dels components, es veuen més els efectes de l'altre.
Simplement, quan es perd el colagen (a l'escalfar), l'os es torna més rigid (que és la característica que li donen el sulfat de calci i magnesi); i quan es posa en vinagre, aquest reacciona amb el fosfat de calci i magnesi, de manera que només queda el colagen, i per això l'os es torna tan flexible, que diu que li pots fer un nus.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.